aktualności

 

Jagnięcina i koźlęcina- mięsa niszowe w gastronomii

7 i 8 kwietnia 2025 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie odbyły się  warsztaty kulinarne pod patronatem Warmińsko – Mazurskiego Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Olsztynie oraz Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury pt. „Jagnięcina i koźlęcina – mięsa niszowe w gastronomii”. Warsztaty poprowadził pan Piotr Lenart – koordynator szlaku kulinarnego Niech Cię Zakole oraz Pani Barbara Niedziejko z Mazurskie Gospodarstwo Ekologiczne Barbara Niedziejko w Sołdanach. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję zgłębić tajniki efektywnego i kreatywnego wykorzystania tuszek jagnięcych i koźlęcych w potrawach i wyrobach garmażeryjnych. Zajęcia praktyczne, prowadzone przez ekspertów kulinarnych, obejmowały m.in. rozbiór mięsa, przygotowanie farszy, zup, pieczeni, kotlecików, burgerów, pierogów oraz autorskiego bigosu bez kapusty krztyny.

Mówiąc o mięsie owczym należy rozróżniać pojęcie baraniny od jagnięciny. W Polsce w obrocie handlowym występuje zasadniczo jagnięcina, którą można uznać jako nasz produkt sztandarowy. Nasza jagnięcina jest szczególnie ceniona na rynku włoskim. W 2024 roku sprzedaż jagnięciny w naszym województwie wyniosła 86 ton mięsa. W naszym kraju statystyczny Polak spożywa 80 g jagnięciny na rok, koźlęciny jeszcze mniej. Mięsa od tych zwierząt jest wykorzystywane przez regionalnych gastronomów w minimalnym zakresie. Wydarzenie miało na celu przełamanie stereotypów dotyczących tych mięs, promowanie lokalnych ras w tym rasy rodzimej Kamienickiej i tradycji kulinarnych oraz inspirowanie do twórczego ich wykorzystania w nowoczesnej gastronomii. Wydarzenie stanowiło cenne połączenie wiedzy, tradycji i nowoczesnego podejścia do kulinarnej sztuki. Skierowane było zarówno do młodych adeptów gastronomii, jak i profesjonalistów z branży. Trzeba zaznaczyć, że oba gatunki małych przeżuwaczy, owce i kozy, odznaczają się wyjątkowymi predyspozycjami do produkcji tradycyjnej, ekologicznej, a pozyskiwane od nich produkty wyróżniają się walorami prozdrowotnymi. O jakości zdrowotnej mięsa decydują między innymi: skład chemiczny, struktura białek i profil aminokwasów, profil kwasów tłuszczowych, zawartość cholesterolu, koncentracja witamin oraz zawartość składników funkcjonalnych które stanowią istotny element prawidłowego funkcjonowania człowieka

Mięso owiec i kóz należy do produktów bogatych w składniki funkcjonalne, które w organizmie pełnią istotną rolę. Należą do nich m.in. SKL, KARNITYNA, KWASY OROTOWE.

Funkcje w organizmie:

n SKL (Sprzężony Kwas Linolowy): hamowanie procesów nowotworowych, przeciwdziałanie miażdżycy, przeciwdziałanie otyłości.

n KARNITYNA: obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wpływ na ruchliwość i przeżywalność plemników.

n KWASY OROTOWE: działanie odtruwające i przeciwartretyczne, zapobieganie przetłuszczeniu tkanek, przyśpieszanie regeneracji nabłonków, korzystny wpływ na przyrosty masy ciała

Jest to mięso o wysokich walorach smakowych i odżywczych, jednak wymaga specyficznych metod obróbki. Ważne jest, aby przybliżać metody przygotowywania tego rodzaju mięs zarówno w szkołach wśród uczniów, jak i poszerzać wiedzę wśród nauczycieli i kucharzy serwujących regionalne potrawy.

W imieniu W-M RZHOiK dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność.

 

Konferencja pt. Zagrożenia i przyszłość produkcji owczarsko-koziarskiej

13 marca 2025 roku wraz z Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Olsztynie zorganizowaliśmy Konferencję, podczas której omówiono wiele istotnych tematów związanych z zagrożeniami w produkcji owczarsko-koziarskiej. Pierwszym z nich było drapieżnictwo wilków. W naszym województwie ilość ataków ze strony wilków na stada owiec i kóz nasiliła się tak bardzo, że skala tego zjawiska stawia  dalszą hodowlę pod znakiem zapytania. Obecnie otrzymujemy informacje o zamiarze zakończenia hodowli z powodu zabijania zwierząt przez te drapieżniki. Na dzień dzisiejszy nie ma żadnej skutecznej strategii postępowania z wilkami. Według prof. dr hab. Henryka Okarmy wilki zajmują już 90% powierzchni naszego kraju (źródło GIOS 2024). Nie można jednak stwierdzić ile ich dokładnie jest, ponieważ nie prowadzi się monitorowania liczebności wilka. Jest to możliwe np. na podstawie monitoringu genetycznego – zbierania odchodów wilków – niestety nikt nie chce się podjąć tego zadania. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami za szkody spowodowane przez wilki wypłacane są odszkodowania z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, które niestety nie uwzględniają wszystkich strat poniesionych przez hodowców (według szacunkowych wyliczeń odszkodowania rekompensują poniesione straty zaledwie w 50%). Brak możliwości odstrzału drapieżników sprawia, że wilk coraz odważniej wchodzi na tereny wiejskie, stanowiąc tym samym zagrożenie nie tylko dla zwierząt, ale również dla człowieka. W społeczeństwie przedstawiany jest fałszywy obraz wilka, jako gatunku zagrożonego, którego spokój jest zakłócany. Należy mieć jednak na uwadze, że brak możliwości redukcji liczebności wilków doprowadzi do wzrostu ich populacji, a w konsekwencji do zwiększenia strat w hodowli zwierząt oraz obaw mieszkańców wsi o własne zdrowie.

Kolejnym tematem poruszanym podczas Konferencji była sytuacja epidemiologiczna. Omówione zostały przez prof. dr hab. Jarosława Kabe zagrożenia oraz możliwości ich zahamowania. Obecnie nasze województwo znajduje się w strefie choroby niebieskiego języka, na szczęście nie obserwujemy nowych ognisk tej choroby, natomiast istnieje problem handlu wewnątrzwspólnotowego. Znaleźliśmy się w sytuacji, w której nie możemy pozwolić na dotarcie kolejnych chorób tj. pryszczycy i pomór małych przeżuwaczy, które zostały wykryte u naszych południowych i zachodnich sąsiadów. Konieczność rzetelnej kontroli granicznej zwierząt przywożonych z innych krajów może uratować nasze hodowle przed rozprzestrzenieniem się tych chorób. Uczestnicy  szkolenia dowiedzieli się również jak skutecznie zwalczać pasożyty, poprzez prawidłowe badania laboratoryjne i dopasowanie odpowiedniego lekarstwa. Temat ten został omówiony przez Dr. Marcina Mickiewicza. Kwestie owczarstwa, prawidłowego żywienia i radzenia sobie z zagrożeniami, na jakie narażeni są hodowcy owiec i kóz zostały omówione przez Wiceprezesa Związku Hodowców Owiec i Kóz w Czechach Pana Romana Cieślar.

Jednym z ostatnich omawianych podczas spotkania tematów była budowa małych rzeźni rolniczych. Możliwości i wymagania dotyczące realizacji tego typu przedsięwzięć zostały przybliżone przez Wojewódzkiego Inspektora Weterynarii w Olsztynie Pana Włodzimierza Ficek. Na zakończenie pracownik regionalnego oddziału ARiMR Pani Marta Ptasiewicz omówiła formy wsparcia przysługujące hodowcom owiec i kóz.

W  imieniu W-M RZHOiK dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność

 

Konferencja Odnośnie Żywienia Owiec

W dniu 30.11.2024r. w Hotelu HP Park w Olsztynie odbyło się spotkanie, którego inicjatorką była Pani Jolanta Gutowska – hodowczyni zrzeszona w naszym Związku. Główny punkt spotkania stanowiło wystąpienie Pana Romana Cieślar, wiceprezesa Związku Hodowców Owiec i Kóz z Czech.

Przygotowana przez niego prezentacja w głównej mierze była poświęcona tematyce żywienia owiec. Prelegent podkreślił wpływ prawidłowego żywienia na zwiększoną odporność u zwierząt. Właściwe żywienie to również dostarczenie zwierzętom niezbędnych mikro- i makroelementów w dobrze zbilansowanej dawce pokarmowej.

W Czechach hodowcy mają możliwość i wybór szczepienia swoich zwierząt przeciw chorobie niebieskiego języka. Jednak, zdaniem Pana Romana, zwierzęta są w stanie przejść chorobę bez większych strat dzięki zapewnieniu im odpowiedniego dobrostanu, nawet bez zastosowania szczepień. Ponadto uczestnicy mogli dowiedzieć się jak wygląda sytuacja owczarstwa u naszych południowych sąsiadów, gdzie głównym kierunkiem użytkowania owiec jest kierunek mięsny, natomiast rasy zachowawcze, na których w Polsce opiera się owczarstwo, nie mają większego znaczenia.

Swoje tematy prezentowali również zootechnicy pracujących w dużych stadach towarowych oraz pracownicy naukowi, którzy zaprezentowali zgromadzonym wyniki przeprowadzonych przez siebie badań.

W imieniu W-M RZHOiK dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność.

 

Konferencja Odnośnie Choroby Niebieskiego Języka

29 listopada 2024 r. w Komalwach, w Gospodarstwie „Owcze Klimaty” prowadzonym przez Katarzynę i Daniela Malickich, miało miejsce spotkanie, podczas którego naukowcy z SGGW omówili temat choroby niebieskiego języka oraz narastania oporności na leki przeciwpasożytnicze. Uczestnikami tego spotkania byli hodowcy, przedstawiciele: Regionalnych Związków Hodowców Owiec i Kóz z Malborka i Bydgoszczy, Warmińsko-Mazurskiego Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz oraz Weterynarii z Olsztyna. Warsztaty szkoleniowe odbyły się z inicjatywy prof. dr hab. Przemysława Sobiecha z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i były częścią programu „Regionalna inicjatywa doskonałości”.

Choroba niebieskiego języka dotarła również do naszego kraju, a pierwszy jej przypadek został stwierdzony 22 listopada 2024 r. w województwie dolnośląskim, w gospodarstwie utrzymującym bydło mięsne. Według prof. dr hab. Jarosława Kaby największej liczby zakażeń można spodziewać się w sezonie od marca do września, ponieważ owady roznoszące tę chorobę są wówczas najbardziej aktywne. Zdaniem naukowców warto zastosować szczepionki, które co prawda nie uchronią zwierząt przed zachorowaniem, ale w dużej mierze przyczynią się do redukcji strat spowodowanych ich upadkami oraz obniżoną wydajnością. Niestety obecnie procedura uzyskania szczepionek jest bardzo czasochłonna. Według służb weterynaryjnych uznanie Polski za kraj objęty chorobą niebieskiego języka wiązałoby z ograniczeniami w handlu międzynarodowym. W przypadku wykrycia tej choroby w gospodarstwie nie wprowadza się natychmiastowych środków likwidacji choroby, jak ma to miejsce np. przy afrykańskim pomorze świń (ASF). W gospodarstwach objętych zakażeniem co do zasady nie wdraża się uśmiercania ani zwierząt zakażonych, ani tym bardziej wszystkich zwierząt. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, w której zwierzę z ciężkim przebiegiem choroby nie reaguje na zastosowane leczenie objawowe. W takich przypadkach humanitarnym postępowaniem jest uśmiercenie zwierzęcia w celu zakończenia jego cierpienia. Do najczęstszych objawów choroby należy obrzęk głowy oraz, jak wskazuje nazwa, obrzęk języka, który prowadzi do jego sinienia. W trakcie choroby pojawia się również gorączka, brak apetytu, przekrwienie, owrzodzenia i zmiany martwicze na błonie śluzowej języka, policzków i dziąseł, ślinienie się oraz wypływ surowiczy i śluzowy z jamy nosowej i worka spojówkowego. Obserwuje się także zmiany na wymieniu – przekrwienie skóry wymienia oraz martwicę strzyków. Następnym bardzo ważnym objawem jest kulawizna, będąca następstwem zapalenia koronki racic lub zapalenia stawów. Jakiekolwiek podejrzenie choroby natychmiast należy zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii albo lekarza opiekującego się stadem.

Drugim wiodącym tematem spotkania był problem lekooporności zwierząt na pasożyty wewnętrzne omówiony przez dr Marcina Mickiewicza. Zwrócił on uwagę na fakt, że skuteczne leczenie powinno odbywać się w celu zmniejszenia liczby pasożytów, a nie ich całkowitej likwidacji. Ponadto hodowcy muszą pamiętać o tym, że leczenie powinno być wdrażane tylko wtedy, kiedy jest to konieczne, oparte na wynikach parazytologicznych. Dodatkowo powinno się przestrzegać corocznej zmiany substancji czynnej w stosowanych środkach na pasożyty.

Wyrażamy przekonanie, że poruszone tematy zostaną przeanalizowane przez odpowiednie instytucje w celu wdrożenia odpowiednich środków zapobiegawczych, które zminimalizują straty, na jakie są narażeni min. hodowcy owiec i kóz w Polsce. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za obecność, zaangażowanie i dyskusję.

 

 

Agrowarmia w Gryźlinach 2024

W dniach 7-8 września 2024 odbyła się Warmińsko-Mazurska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Gryźlinach. Po raz kolejny nasi hodowcy zaprezentowali najlepsze owce ras hodowlanych występujących na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Nagrody w kategorii czempiony i viceczempiony trafiły do rąk:

– Barbary Niedziejko w rasie białogłowa owca mięsna

– Ireny Szporko w rasie kamieniecka

– Zbigniew Domalewski w rasie wrzosówka

– Jerzy Nadolski w rasie czarnogłówka

– Robert Budko w rasie pomorska

W czasie wystawy zorganizowaliśmy również pokaz strzyży owiec. Golenie owiec spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony odwiedzających, podczas strzyży obserwujący mogli poznać tajniki strzyży i przekonać się jak wygląda owca bez „ubranka”😊. Dziękujemy za odwiedzenie naszego stoiska i do zobaczenia w przyszłym roku!

 

 

XXX Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych

W dniach 12-14-maja 2023 odbyły się Międzynarodowe Targi Poznańskie w których uczestniczyliśmy w XXX Narodowej Wystawię Zwierząt Hodowlanych. Nasz Związek reprezentowali dwaj hodowcy rasy kamienieckiej i czarnogłówki. Nagrodę czempiona w rasie kamienieckiej zdobył Pan Jerzy Nadolski, natomiast nagroda wiceczempiona w rasie kamienieckiej trafiła do gospodarstwa Państwa Katarzyny i Daniela Malickich.

 

Konferencja Odnośnie Żywienia Owiec

W dniu 30.11.2024r. w Hotelu HP Park w Olsztynie odbyło się spotkanie, którego inicjatorką była Pani Jolanta Gutowska – hodowczyni zrzeszona w naszym Związku. Główny punkt spotkania stanowiło wystąpienie Pana Romana Cieślar, wiceprezesa Związku Hodowców Owiec i Kóz z Czech.

Przygotowana przez niego prezentacja w głównej mierze była poświęcona tematyce żywienia owiec. Prelegent podkreślił wpływ prawidłowego żywienia na zwiększoną odporność u zwierząt. Właściwe żywienie to również dostarczenie zwierzętom niezbędnych mikro- i makroelementów w dobrze zbilansowanej dawce pokarmowej.

W Czechach hodowcy mają możliwość i wybór szczepienia swoich zwierząt przeciw chorobie niebieskiego języka. Jednak, zdaniem Pana Romana, zwierzęta są w stanie przejść chorobę bez większych strat dzięki zapewnieniu im odpowiedniego dobrostanu, nawet bez zastosowania szczepień. Ponadto uczestnicy mogli dowiedzieć się jak wygląda sytuacja owczarstwa u naszych południowych sąsiadów, gdzie głównym kierunkiem użytkowania owiec jest kierunek mięsny, natomiast rasy zachowawcze, na których w Polsce opiera się owczarstwo, nie mają większego znaczenia.

Swoje tematy prezentowali również zootechnicy pracujących w dużych stadach towarowych oraz pracownicy naukowi, którzy zaprezentowali zgromadzonym wyniki przeprowadzonych przez siebie badań.

W imieniu W-M RZHOiK dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność.

 

Konferencja Odnośnie Choroby Niebieskiego Języka

29 listopada 2024 r. w Komalwach, w Gospodarstwie „Owcze Klimaty” prowadzonym przez Katarzynę i Daniela Malickich, miało miejsce spotkanie, podczas którego naukowcy z SGGW omówili temat choroby niebieskiego języka oraz narastania oporności na leki przeciwpasożytnicze. Uczestnikami tego spotkania byli hodowcy, przedstawiciele: Regionalnych Związków Hodowców Owiec i Kóz z Malborka i Bydgoszczy, Warmińsko-Mazurskiego Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz oraz Weterynarii z Olsztyna. Warsztaty szkoleniowe odbyły się z inicjatywy prof. dr hab. Przemysława Sobiecha z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i były częścią programu „Regionalna inicjatywa doskonałości”.

Choroba niebieskiego języka dotarła również do naszego kraju, a pierwszy jej przypadek został stwierdzony 22 listopada 2024 r. w województwie dolnośląskim, w gospodarstwie utrzymującym bydło mięsne. Według prof. dr hab. Jarosława Kaby największej liczby zakażeń można spodziewać się w sezonie od marca do września, ponieważ owady roznoszące tę chorobę są wówczas najbardziej aktywne. Zdaniem naukowców warto zastosować szczepionki, które co prawda nie uchronią zwierząt przed zachorowaniem, ale w dużej mierze przyczynią się do redukcji strat spowodowanych ich upadkami oraz obniżoną wydajnością. Niestety obecnie procedura uzyskania szczepionek jest bardzo czasochłonna. Według służb weterynaryjnych uznanie Polski za kraj objęty chorobą niebieskiego języka wiązałoby z ograniczeniami w handlu międzynarodowym. W przypadku wykrycia tej choroby w gospodarstwie nie wprowadza się natychmiastowych środków likwidacji choroby, jak ma to miejsce np. przy afrykańskim pomorze świń (ASF). W gospodarstwach objętych zakażeniem co do zasady nie wdraża się uśmiercania ani zwierząt zakażonych, ani tym bardziej wszystkich zwierząt. Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, w której zwierzę z ciężkim przebiegiem choroby nie reaguje na zastosowane leczenie objawowe. W takich przypadkach humanitarnym postępowaniem jest uśmiercenie zwierzęcia w celu zakończenia jego cierpienia. Do najczęstszych objawów choroby należy obrzęk głowy oraz, jak wskazuje nazwa, obrzęk języka, który prowadzi do jego sinienia. W trakcie choroby pojawia się również gorączka, brak apetytu, przekrwienie, owrzodzenia i zmiany martwicze na błonie śluzowej języka, policzków i dziąseł, ślinienie się oraz wypływ surowiczy i śluzowy z jamy nosowej i worka spojówkowego. Obserwuje się także zmiany na wymieniu – przekrwienie skóry wymienia oraz martwicę strzyków. Następnym bardzo ważnym objawem jest kulawizna, będąca następstwem zapalenia koronki racic lub zapalenia stawów. Jakiekolwiek podejrzenie choroby natychmiast należy zgłosić do powiatowego lekarza weterynarii albo lekarza opiekującego się stadem.

Drugim wiodącym tematem spotkania był problem lekooporności zwierząt na pasożyty wewnętrzne omówiony przez dr Marcina Mickiewicza. Zwrócił on uwagę na fakt, że skuteczne leczenie powinno odbywać się w celu zmniejszenia liczby pasożytów, a nie ich całkowitej likwidacji. Ponadto hodowcy muszą pamiętać o tym, że leczenie powinno być wdrażane tylko wtedy, kiedy jest to konieczne, oparte na wynikach parazytologicznych. Dodatkowo powinno się przestrzegać corocznej zmiany substancji czynnej w stosowanych środkach na pasożyty.

Wyrażamy przekonanie, że poruszone tematy zostaną przeanalizowane przez odpowiednie instytucje w celu wdrożenia odpowiednich środków zapobiegawczych, które zminimalizują straty, na jakie są narażeni min. hodowcy owiec i kóz w Polsce. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za obecność, zaangażowanie i dyskusję.

 

 

Agrowarmia w Gryźlinach 2024

W dniach 7-8 września 2024 odbyła się Warmińsko-Mazurska Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Gryźlinach. Po raz kolejny nasi hodowcy zaprezentowali najlepsze owce ras hodowlanych występujących na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Nagrody w kategorii czempiony i viceczempiony trafiły do rąk:

– Barbary Niedziejko w rasie białogłowa owca mięsna

– Ireny Szporko w rasie kamieniecka

– Zbigniew Domalewski w rasie wrzosówka

– Jerzy Nadolski w rasie czarnogłówka

– Robert Budko w rasie pomorska

W czasie wystawy zorganizowaliśmy również pokaz strzyży owiec. Golenie owiec spotkało się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony odwiedzających, podczas strzyży obserwujący mogli poznać tajniki strzyży i przekonać się jak wygląda owca bez „ubranka”😊. Dziękujemy za odwiedzenie naszego stoiska i do zobaczenia w przyszłym roku!

 

 

XXX Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych

W dniach 12-14-maja 2023 odbyły się Międzynarodowe Targi Poznańskie w których uczestniczyliśmy w XXX Narodowej Wystawię Zwierząt Hodowlanych. Nasz Związek reprezentowali dwaj hodowcy rasy kamienieckiej i czarnogłówki. Nagrodę czempiona w rasie kamienieckiej zdobył Pan Jerzy Nadolski, natomiast nagroda wiceczempiona w rasie kamienieckiej trafiła do gospodarstwa Państwa Katarzyny i Daniela Malickich.

 

Agrowarmia 2023 w Gryźlinach

Podobnie jak w roku ubiegłym na terenie lądowiska w Gryźlinach 26—27 sierpnia odbyła się Warmińsko Mazurska Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Podczas tego wydarzenia swój bogaty dorobek zaprezentowali nasi hodowcy owiec. Zwiedzający mogli poznać cztery rasy owiec występujące na terenie Warmii i Mazur tj: białogłowa owca mięsna, kamieniecka, czarnogłówka oraz wrzosówka. Nagrody za czempiony i wiceczepniony trafiły do rąk Pani Barbary Niedziejko w rasie białogłowa owca mięsna, Radosława Romotowskiego w rasie kamienieckiej, Zbigniewa Domalewskiego w rasie wrzosówka oraz Jerzego Nadolskiego w rasie czarnogłówka.

 

Szkolenie „Produkcja owczarska – szanse i zagrożenie”

Hotel Park, al. Warszawska 17.10.2023 r.

Nasz Związek brał udział w organizacji konferencji w której uczestniczyli hodowcy z Warmii i Mazur oraz hodowcy należący do Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Malborku. Głównym organizatorem konferencji była Katedra Hodowli Owiec i Kóz, Wydział Bioinżynierii Zwierząt oraz UWM w Olsztynie. Swoje wykłady głosili pracownicy UWM, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz Dyrektorzy Biura Związku w Olsztynie oraz Malborku.

Po wykładach uczestnicy konferencji udali się na sesje warsztatową w Laboratorium Dydaktyczno-Badawczym Katedry Hodowli Owiec i Kóz, w czasie których Pani Prezes WMZHOiK  Katarzyna Malicka oraz hodowczyni Barbara Niedziejko zaprezentowały swój projekt przetwarzania mięsa owczego wraz z degustacją wyrobów gospodarstwa.

 

.